İlknur Güntürkün Kalıpçı

Tarihçi, Yazar

İstanbul’da doğan Kalıpçı; akademik kariyerini Ankara Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi Felsefe tarihi bölümünde yaptı.Üniversitede asistan olarak görevli iken bir davet üzerine katıldığı 1919-1938 dönem tarihi eğitimini de tamamlayarak, bu alanda arşiv araştırmacısı olarak çalışmaya başlamıştır. Bu arada 1919’dan günümüze kadar çıkan yerli ve yabancı dergi ve gazeteleri tarama, canlı tanıklarla söyleşilerle ilerleme gibi faaliyetleri gerçekleştirmiş ve bu alanda önemli çalışmalar yapmıştır. Geçmişin sesini bugünün nefesiyle harman etmek adına yıpranmış, unutulmuş belgeleri bugünün aklı ve dengesi ile çözümlemek için bir kuyumcu titizliği, sabır ve duyarlılığı içinde geçen uzun ve verimli yılların ardından, birikimlerini Türk Halkı’na ve dünyaya aktarmaya devam etmektedir. 

Tanıtımlarında “Atatürk’ü En İyi Anlatan Kadın” olarak geçmesine neden olan fikirleri olduğu kadar duyguları da konuşturduğu çok sıra dışı metotlar uyguladığı ilginç konferanslar düzenlenmektedir. Yurt dışında beş ülkede ülkemizde yirmi dört şehirde sergilediği “Zamansız Kadınlarımız” adlı görsel konferansı bu method farklılığı nedeniyle konferans niteliğinde literatüründe bir ilk olarak kayıtlara geçer. 

Yaptığı çalışmalardaki başarıları sonucu Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Başkanlığı Haberleşme Üyeliği’ne seçilen Kalıpçı, “Yılın Kadını” , “Gölgesi Bu Topraklara Uzun Düşen İnsan”, “Ezber Bozanlar”,”Anıtkabir Atatürk Ödülü” ve “Gurur Ve İlham Veren Başarının Sırrını Çözmüş Türkiye’deki Yüz Akımız Yüz Kadınımızdan Biri” gibi özel ödüllere layık görülmüştür. 

Kalıpçı’nın eserleri arasında; Her Yönüyle İnsan Atatürk, Esprileriyle İçimizden Biri Atatürk, Özlemden Eyleme Doğru Atatürk, Anmaktan Anlamaya Doğru Atatürk, Çocukluk Ne Güzel Şey, Doğa Ve Tabiat Anlayışıyla Atatürk, Yürüyen Köşk Ve Çınar Ağacı, Zamansız Kadınlar yer almaktadır. Kalıpçı’nın eserlerinden edindiği gelirleri sağlık ve eğitim alanındaki çalışmalara bağışlamaktadır. Ayrıca “Son Balo” isimli kısa film projesi ile devasa büyüklükte “Üsteğmen Fatma Hanım ve kadın kahramanlarımız anıtı” projesi de uygulanan projelerindendir.